JAVNE FINANSIJE U BOSNI I HERCEGOVINI – DOMAĆI PRAVNI OKVIR I EVROPSKI STANDARDI - Vranjes, Nevenko D; Vasiljević Pojašević, Bojana (POLITEIA, 2019)
Bosna i Hercegovina je država složene pravne i političke strukture sa četiri nivoa upravne vlasti – zajedničke institucije BiH, Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt BiH. Pri tome, svaki nivo vlasti prikuplja i raspolaže sa direktnim porezima dok se indirektni porezi prikupljaju po jedinstvenom sistemu, a njihova raspodjela se vrši po navedenim nivoima. Ne postoji jedinstven okvir za upravljanje javnim finansijama kako u organizacionom tako i u materijalnom smislu. Zemlja je u stalnim kreditnim aranžmanima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji su uslovljeni konstantnim reformskim zahtjevima. Finansiranje javne uprave opterećeno je hiperinflacijom organa uprave, velikim brojem zaposlenih u javnom sektoru, nepostojanju centralnog registra kadrova, komplikovanim javnim nabavkama, nedostatkom strateškog okvira za upravljanje javnim finansijama, značajnim manjkavostima uočenim od strane službi za reviziju, nepoštovanjem revizorskih preporuka, netransparentnošću budžetske potrošnje, nefunkcionalnošću interne revizije i neusklađenošću domaćeg sa evropskim pravnim okvirom. Rad analizira postojeći pravni okvir javnih finansija s aspekta upravljanja, Izvještaje Evropske komisije o napretku BiH u domenu javnih finansija, Izvještaje SIGMA-OECD u domenu evropskih principa finansijskog upravljanja u javnim institucijama, smjernice EU u pogledu javnih finansija i zaokružuje se identifikacijom izazova usklađivanja domaćeg sa komunitarnim pravnim okvirom u oblasti javnih finansija nudeći operativna rješenja i preporuke.