POJMOVNO-KATEGORIJALNI APARAT SOCIJALNOG RADA U OBLASTI MALOLJETNIČKOG PRESTUPNIŠTVA KAO ODRAZ TEORIJSKIH PRISTUPA - Petrović, Jagoda P (POLITEIA, 2019)
Polazeći od toga da teorije socijalnog rada tvore specifičan jezik, predmet istraživanja je pojmovno-kategorijalni aparat socijalnog rada u oblasti maloljetničkog prestupništva, kao pokazatelj teorijskih osnova u praksi socijalnog rada. Osnovno istraživačko pitanje je da li pojmovno-kategorijalni aparat profesije socijalnog rada odražava tradicionalna teorijska shvatanja (pozitivističko i strukturalno-funkcionalističko) ili savremena (egistencijalističko, interakcionističko-konstruktivističko i radikalno-kritičko). Metodom analize sadržaja 100 službenih dokumenata iz pet centara za socijalni rad identifikovani su ključni pojmovi, učestalost korištenja tih pojmova i kontekst u kome se upotrebljavaju. Rezultati istraživanja su pokazali da pojmovno-kategorijalni aparat profesije socijalnog rada odražava pozitivističko-strukturalno-funkcionalistička teorijska shvatanja. Tradicionalni pristup u socijalnom radu, popravljačko-zaštitarski socijalni rad i medicinski model socijalnog rada sputavaju aktivno učešće korisnika socijalnog rada. Razvoj nauke socijalnog rada, unapređenje obrazovanja za socijalni rad i novi stručni kadrovi treba da unaprijede profesiju u skladu sa osnovnim postulatom savremenog socijalnog rada – proizvođenje socijalnih promjena.