ETNO-DEMOGRAFSKE PROMENE I (GEO)POLITIČKE POSLEDICE: Slučaj zahteva za teritorijalnu autonomiju mađarske nacionalne manjine na severu Srbije (2008-2013) - Budimir, Željko; Vuković, Nebojša (POLITEIA, 2019)
U radu se analizira težnja mađarske nacionalne manjine u severnoj Srbiji (Vojvodina) ka uspostavlјanju mađarske regionalne autonomije od 2008. do 2013. godine i mogućim motivima za takav zahtev. Osnovna teza rada ukazuje na činjenicu da je glavni uzrok takvog zahteva prilično uočlјiv trend depopulacije u mađarskoj zajednici, odnosno smanjenje učešća mađarske zajednice u populaciji Republike Srbije i njene severne pokrajine. U radu su prikazane i strategije delovanja političkih partija mađarske nacionalne manjine, usmerene na realizaciju ideje mađarske autonomne regije.