STARI I NOVI PROBLEMI NA BALKANU I MARKSIZAM - Türkeş, Mustafa (POLITEIA, 2019)
Čini se da nam napori da se odredi uloga marksizma na Balkanu u istorijskom smislu omogućavaju ne samo da se istakne njegova istorijska važnost, već i da se preciznije uputi na njegovu važnost u pogledu problema savremenog Balkana i mogućih rješenja. Stoga se u radu prvo ukratko razmatraju stari (kasni 19. i rani 20. vijek) i novi (kasni 20. i rani 21. vijek) opšti problemi naroda Balkana, s namjerom da se naznači njihov kontinuitet. Nakon toga, objašnjava se način na koji se prilazilo ovim problemima. Autor pretpostavlјa da kapitalizam nema rješenja za bilo kakve ozbilјne probleme s kojima se narodi Balkana suočavaju, ali ih uspješno transformiše, čime si omogućava sopstveni opstanak. Dalјe, u radu se propituju postignuća i nedostaci prve i druge generacije socijalista na Balkanu. Na kraju, ističe se da je na trećoj generaciji mislilaca nadahnutih Marksovim djelom da predlože alternativni sistem inspirisan marksizmom i njegovim inačicama kao suprotnost kapitalističkom sistemu koji ne uspijeva da se izbori s navedenim problemima, već im samo mijenja oblik.