DESET MARKSOVIH IDEJA KOJE SU PREŽIVJELE DVADESETI VIJEK - Šijaković, Ivan (POLITEIA, 2019)
U ovom radu analiziraju se neke od Marksovih ideja i stavova o kojima se raspravlјa tokom 20. vijeka i koje predstavlјaju kontroverzne teme, koje neki autori podržavaju a neki osporavaju. Sve ove ideje mogu da predstavlјaju, u drugoj dekadi 21. vijeka, osnovu za istraživanje, analizu i kritiku istih pojava o kojima je Marks govorio još prije 150 ili 160 godina. U tom pogledu, ističemo deset klјučnih ideja Karla Marksa koje su bile bitne u teorijskom smislu za analizu događaja i društvenih promjena tokom 20. vijeka i početka 21. vijeka.