SAMOPROCJENA ZADOVOLJAVANJA POTREBA DJECE IZLOŽENE RODITELJSKOM ZANEMARIVANJU I ZLOUPOTREBI - Šćepović, Dragana (POLITEIA, 2018)
Složenost i zahtjevnost roditeljske uloge ogleda se u brojnim zadacima roditeljstva. Roditelji imaju najveću odgovornost za razvoj i formiranje ličnosti djeteta, za zadovoljavanje ne samo egzistencijalnih, nego i drugih potreba djeteta. Polazeći od toga da roditelji koji zanemaruju i/ili zlostavljaju dijete uglavnom ne obraćaju pažnju na njegove potrebe, predmet ovog empirijskog istraživanja jeste utvrđivanje povezanosti između ponašanja roditelja koji zanemaruju roditeljske dužnosti i/ili zloupotrebljavaju roditeljska prava i zadovoljavanja potreba njihove djece. Cilj istraživanja je ispitati da li postoji razlika u samoprocjeni zadovoljavanja potreba djece čiji roditelji zanemaruju roditeljske dužnosti i/ili zloupotrebljavaju roditeljska prava, i djece koja odrastaju u funkcionalnim porodicama. U istraživanju su korištene osnovne, opštenaučne i metode prikupljanja podataka (ispitivanje i analiza sadržaja). Dobijeni rezultati su, na osnovu analiza čije su vrijednosti p = .564 (analize MANOVA) i p = .276 (diskriminativne analize), pokazali da nije utvrđena statistički značajna razlika i jasno definisana granica između dva subuzorka istraživanja pri procjeni zadovoljavanja bioloških potreba (.499), potreba za sigurnošću (.840), potreba za pripadanjem i ljubavlju (.311) i potreba za poštovanjem (.213). Na osnovu vrijednosti p = .172 (analize MANOVA) i p = .093 (diskriminativne analize), utvrđeno je da ne postoji razlika, ali da postoji jasno definisana granica između grupa ispitanika u odnosu na zadovoljavanje potreba (motivi rasta). Koeficijent diskriminacije upućuje da je najveći doprinos diskriminaciji grupa ispitanika na dimenzijama: potreba za samoaktualizacijom (.035), transcedentne potrebe (.017) i potrebe za estetikom (.004). Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da postoje razlike u samoprocjeni zadovoljavanja potreba između grupe djece koja odrastaju u funkcionalnim porodicama i grupe djece čiji roditelji zanemaruju roditeljske dužnosti i/ili zloupotrebljavaju roditeljska prava, a efekat poremećenih porodičnih odnosa posebno se uočava u odnosu na zadovoljavanje potreba (motivi rasta).