VJENČANJA U ŽUPAMA OPĆINE METKOVIĆ OD 1850. DO 1918. GODINE, NA TEMELJU MATIČNIH KNJIGA VJENČANIH - Dugandžić, Žarko (POLITEIA, 2017)
Rad se temelji na analizi i istraživanju matičnih knjiga vjenčanih u ondašnjim župama općine Metković, a to su župe: Metković, Dobranje, Vidonje i Slivno Ravno u razdoblju od 1850. do 1918. godine. „Mikroskopska“ analiza tih vrela omogućila je uočavanje dinamike vjenčanja u tom dijelu Donjeg Poneretavlja. Maksimum vjenčanja se javlja u veljači i siječnju, a minimum u prosincu i ožujku. Brakovi u srodstvu su češći u zatvorenijim župama te općine, u navedenom slučaju to su župe Dobranje i Vidonje, a manji broj takvih slučajeva zabilježen je u župi Metković, tada svakako daleko otvorenijoj sredini u odnosu na ostale župe općine. Muškarci su u brak ulazili u prosjeku s 28,7 godina, a žene s 24 godine starosti, prosječna dobna razlika iznosila je od 4 do 6 godina. Vrlo mali broj muškaraca ženio se prije navršene 20. godine života, njih samo 2%, dok je to bilo češće kod žena (11,01%). Za drugi se brak odlučivao daleko veći broj muškaraca (14,97%) nego žena (6,86%).