PERIODIZACIJA RAZVOJA SISTEMA SOCIJALNE ZAŠTITE Prilog izučavanju novije istorije socijalne zaštite u Republici Srpskoj - Lepir, Ljubo (POLITEIA, 2017)
Socijalna zaštita dijeli sudbinu ostalih oblasti socijalne politike u Republici Srpskoj. Nastala na nasljeđu institucionalno-pravnog i vrijednosnog sistema bivšeg socijalističkog društva, ona se razvijala pod uticajem nepovoljnih društveno procesa i učestalih intervencija međunarodnih institucija. Ratna dešavanja koja su obilježila period nastanka Republike Srpske imala su presudan uticaj na praksu i sadržaj mjera socijalne zaštite, a raspad staroga političkog i vrijednosnog sistema i njegova tranzicija u neoliberalistički ideološki koncept „(ne)brige države o građaninu”, iznjedrio je nove i intezivirao već postojeće socijalne probleme. U takvim uslovima, sistem socijalne zaštite se našao pred veoma zahtjevnim zadatkom, a to je: Kako obezbijediti socijalnu sigurnost socijalno najugroženijim članovima društva? Četiri etape u razvoju ovoga sistema određene su nastojanjima nosioca sistema da odgovore ovo pitanje. Izučavanje razvoja sistema socijalne zaštite predstavlja doprinos razumijevanju procesa i sadržaja mjera kojima je država nastojala unaprijediti sistemsko zbrinjavanje socijalno najosjetljivijih grupa građana. To je pokušaj da se sadašnje stanje sistema i njegov budući razvoj objasne kao dio kontinuiranog procesa. Takođe, to je doprinos istoriografiji socijalnog rada i socijalne politike Republike Srpske. Kriteriji koji su upotrebljeni u izradi ove periodizacije odnosili su se, prije svega na stanje sistema, sistemska rješenja i ostvareni nivo podrške korisnicima. Data periodizacija omogućava uvid u ključne momente koji su odredili dvadesetpetogodišnji razvoj sistema socijalne zaštite Republike Srpske. U analizi su korišteni dostupni zvanični dokumenti institucija sistema, izvještaji projektnih aktivnosti nevladinih organizacija i lična svjedočenja neposrednih aktera dešavanja i kreatora sistemskih rješenja u ovoj oblasti.