PROBLEM DISKRECIONOG OVLAŠTENJA: Da li je Ustavni sud Bosne i Hercegovine "politički sud"? - Savanović, Aleksandar (POLITEIA, 2017)
U ovom tekstu analiziramo političku krizu koja je produkovana unutar bosanskohercegovačkog društva, odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučajevima U-3/13, U-18/16 i U-22/16. Ovi slučajevi su važne studije slučaja za klasični problem političke filozofije i savremene jurisprudencije – naime: problem diskrecione moći najviših sudskih instanci (ustavnih i/ ili vrhovnih sudova). Da li najviša sudska institucija mora biti „politička“ po definiciji? Ili „politički“ uticaj ustavnog/ vrhovnog suda jeste rezultat njihove vlastite intencije za proširenjem vlastite moći i uticaja? Uloga, praksa i nasljeđe najviše sudske institucije u ekstremno podijeljenom društvu kakvo je u BiH, neka je vrsta eksperimenta u realnom vremenu za ovaj problem.