Hraniteljstvo za odrasla i stara lica - model za unaprijeđenje života korisnika prava iz socijalne zaštite - Rakanović-Radonjić, Andrea (POLITEIA, 2017)
U poslednjih pet godina u JU Centru za socijalni rad Banja Luka povećan je broj zahtjeva za smještaj u ustanovu socijalne zaštite iz kategorije starih lica i drugih odraslih lica koja nisu u mogućnosti na adekvatan način brinuti o sebi. Ovakvo stanje je posljedica rasta udjela starijeg stanovništva u ukupnoj populaciji, produženja životnog vijeka, povećanja invalidnosti i povećanja broja najstarijih preko 80 godina starosti koji zbog promjena u fizičkom i zdravstvenom stanju imaju potrebe za dugotrajnom njegom. U rješavanju njihovih zahtjeva stručni radnici Centra se sve više opredjeljuju za zbrinjavanja u hraniteljskoj porodici, što predstavlja adekvatniji, humaniji i racionalniji vid zbrinjavanja nego što je to smještaj u ustanovu socijalne zaštite.