Bosna i Hercegovina i Belgija - nacionalne podjele i partijski karteli - Simović, Vlade (POLITEIA, 2017)
Rad je komparativna analiza, koja u osnovnim crtama, markira genetiku podijeljenih društava Bosne i Hercegovine i Belgije i njihove nacionalno-partijske kartele. Teza rada je sadržana u tome da je religija, uz koju su se vezivale i socio-ekonomske konotacije, bila osnovni činilac stvaranja tri nacije u Bosni i Hercegovini i dalji faktor njihovih međusobnih sukoba. U Belgiji je, sa druge strane, jačanje distance između holandskog i francuskog jezika, između germanskog, konzervativnog sjevera i romanskog, ljevičarskog juga, bilo glavni faktor oblikovanja snažnih i sukobljenih identiteta Flamanaca i Valonaca. U ovako podijeljenim društvima nacionalne elite ostvaruju dominantnu ulogu. One stvaraju snažne partokratske sisteme i nacionalno-partijske kartele koji oblikuju sve bitnije društvene i političke procese što je slučaj Bosne i Hercegovine i Belgije.