Kriminal-socijalni rizik u savremenom društvu - Vilić, Dragana (POLITEIA, 2017)
Iako je modernizacija sela u pogledu infrastrukturnog ulaganja i primjene mehanizacije i tehnologije bitno uticala na poboljšanje kvaliteta života i rada u ruralnim sredinama, ipak nije došlo do prosperitetnijeg razvoja i održivosti sela na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Selo se suštinski i strukturalno transformiše i više ne predstavlja autarkičnu zajednicu zasnovanu na tradicionalnim obrascima ponašanja i djelovanja. Seosko domaćinstvo u tržišno orijentisanoj privredi prerasta u poljoprivredno gazdinstvo, a seljak postaje poljoprivredni proizvođač. Unutar seoske zajednice mijenjaju se i društveni odnosi, a fizički rad ne predstavlja suštinski činilac održivosti sela. U radu se dalje analizira na koji način današnje selo može da opstane u uslovima nekonkurentne poljoprivredne proizvodnje, nedovoljnih ili neadekvatnih mjera ekonomsko-agrarne politike i u uslovima masovnog odlaska stanovništva iz ruralnih sredina. Da li su određeni istorijski preduslovi doveli do odumiranja sela na prostoru bivše Jugoslavije? Izazovi pred kojima se današnje selo nalazi uglavnom se kreće na relaciji zaštite domaće proizvodnje i podizanja proizvodnih potencijala sa jedne strane, te liberalizacije tržišta i slobodne trgovine sa druge strane.