Digitalni mediji u Srbiji - koristi i opasnosti - Radojković, Miroljub (POLITEIA, 2017)
Pregled rasprostranjenosti i posledice upotrebe digitalnih medija u Srbiji u ovom članku izlaže se sistematizacijom odgovora na četiri istraživačka pitanja. Kada kažemo digitalni mediji, po mišljenju autora, moramo uzeti u obzir najmanje pet vrsta institucija. To su: svi masovni mediji koji su obavili konvergenciju sa digitalnom, informaciono-komunikacionom tehnologijom; elektronski mediji koji su prešli na difuziju programa putem ’internet protokola’; veb sajtovi i portali, koji ispunjavaju zakonsku normu da budu sredstva informisanja; javne objave putem blogova i postovi pojedinaca na društvenim mrežama; i kulturne ustanove koje unapređuju interakciju sa svojom publikom posredstvom interneta. U članku se navode mnogobrojne prednosti digitalnih medija koji se neumitno umnožavaju. S druge strane, nabrajaju se rizici i opasnosti koje izaziva ovaj trend. U zaključku se konstatuje da medijske i kulturne institucije ne mogu da splavaju i arhiviraju ogromnu produkciju informacija i kulturnih i/ili kvazi kulturnih, umetničkih proizvoda i da teret selekcije i odgovornosti pada na pleća korisnika.