„ЧЕЛИЧНИ ОДНОС” ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ И НАТО-a: ХРОНОЛОГИЈА САРАДЊЕ И ЊЕНО ЈАЧАЊЕ НАКОН 2022. ГОДИНЕ - Симикић , Синиша (POLITEIA, 2026)
У раду се описује и објашњава однос и сарадња Јужне Кореје и НАТО-а од заснивања односа до 2025. године. Рад анализира узроке сарадње и прати њен развој у првим деценијама 21. вијека, с посебним освртом на историјске узроке који су довели до сарадње. Поред тога, у раду се анализира и политика НАТО-а према Индопацифику и позиција Јужне Кореје у том процесу. Посебна пажња у раду посвећена је продубљивању сарадње НАТО-а и Јужне Кореје након почетка сукоба у Украјини 2022. године. Интензивирање сарадње огледа се у више аспеката, од јачања формалних веза до веће набавке наоружања и војне опреме држава-чланица НАТО-а из Јужне Кореје. Такође, рад се бави и анализом позиција према Сјеверној Кореји и утицају Сјеверне Кореје на чвршћу сарадњу НАТО-а и Јужне Кореје. Основна теза рада јесте да сарадња НАТО-а и Јужне Кореје постепено прелази из симболичке у интензивну усљед истовремене потребе НАТО-а за већим присуством у Индопацифику, те Јужне Кореје за поузданим партнером у безбједносним питањима, са намјером да обезбиједи и ојача војноиндустријску сарадњу са државама-чланицама НАТО-а. У раду су коришћене компаративна и аналитичка метода.