ТРИАНГУЛАЦИЈА У ПОРОДИЧНОЈ ДИНАМИЦИ У ПЕРИОДУ (ПОСТ)РАЗВОДА: СИСТЕМСКИ ПОРОДИЧНИ ПРИСТУП - Сретић, Сања (POLITEIA, 2026)
Истраживање је имало за циљ да испита перцепцију родитеља о изражености триангулације као обрасца породичног функционисања у односу на карактеристике породичне динамике: начин окончања бракоразводног поступка, квалитет комуникације између родитеља у (пост)разводном периоду и начин доношења одлука о деци. У теоријском приступу истраживању најпре су представљене карактеристике разводног и постразводног процеса, учесталост развода и породична динамика у овом периоду. У посебном поглављу представљен је концепт триангулације као системске породичне конфигурације која се најчешће јавља током развода и у постразводном периоду. Подаци су прикупљени применом ДФОР-ПРП скале, конструисане на основу релевантне литературе, и Упитника за родитеље, посебно конструисаног за потребе овог истраживања, којим су испитиване социодемографске и контролне варијабле. Резултати показују да постоје статистички значајне разлике у нивоу перципиране триангулације у односу на карактеристике породичне динамике у (пост)разводном периоду. Триангулација је израженија код родитеља чији је бракоразводни процес био висококонфликтан и укључивао мрежу различитих институција, код родитеља између којих комуникација не постоји или је конфликтна, као и код оних који не постижу договор о родитељским одлукама, односно у случајевима у којима деца сама доносе важне одлуке, према перцепцији родитеља који су учествовали у истраживању. Добијени налази указују на потребу за раним препознавањем дисфункционалне породичне динамике као фактора ризика за формирање међугенерацијске коалиције између родитеља и детета/деце, као и за правовременим интервенисањем кроз образовни и психотерапијски рад са родитељима.