(ПАРА)МИЛИТАРНА ЈЕДИНИЦА „ЦРНИ КОРПУС” („АЗОВ”) КАО НАЈПОЗНАТИЈИ ВОЈНО-ПОЛИТИЧКИ ИЗРАЗ ЕКСТРЕМНОГ УКРАЈИНСКОГ НАЦИОНАЛИЗМА - Mijatović, Marko (POLITEIA, 2025)
Након стицања независности Украјине 1991. године и периода дугогодишње еквидистанце између Истока и Запада, украјинска политика дефинитивно се окреће према Западу у периоду после „мајданских” догађања у зиму 2013/14, када на власт (по други пут) долазе прозападне – либералне, али и националистичке политичке снаге вољне да Украјину одвоје од Руске Федерације у сваком погледу. То је био и почетак отворених напетости са Руском Федерацијом, и тада долази до руске анексије Крима и отпочињања војних сукоба у региону Луганске и Доњецке области. Новодекларисана политика Украјине, вођена либералним и десничарским политичарима, била је „декомунизација земље” и „национализација нације”, што је отворило широк простор екстремно десним украјинским политичким покретима и паравојним групама, међу којима временом најекспониранија постаје харковска група „Црни корпус” (доцније батаљон, пук Азов и коначно бригада ‒ Дванаеста бригада Националне гарде, односно Трећа самостална бригада Оружаних снага Украјине). Циљ овог рада јесте да систематизује досадашња сазнања, односно представи историјат, идеологију и деловање (пара)војне јединице „Црни корпус” (касније „Азов”), као парадигму (пара)милитарно-политичког облика развоја савременог екстремног украјинског национализма.