O VAŽNOSTI INTUICIJA U POLITIČKIM PROCESIMA U DOBA POLITIČKE APATIJE - Prodanović, Srđan (POLITEIA, 2025)
U radu se istražuje teorijski značaj intuicija u političkim procesima, naročito u trenucima krize reprodukcije dominantnih društvenih normi. U tom pogledu naročita pažnja posvećuje se činjenici da su društvene institucije i konvencionalne političke organizacije danas u velikoj meri izgubile autoritet, što je pak dovelo do političke apatije i porasta postpolitičkih stavova. Političke intuicije, često bazirane na iskustvu i nesvesnim asocijacijama, shodno tome mogu igrati ključnu ulogu u radikalnim oblicima demokratije, posebno u vremenima krize. Rad se fokusira na razliku između svakodnevnih političkih intuicija i intuicija o politici, naglašavajući njihov značaj u oblikovanju javnog diskursa i političkih odluka.