ДЕКОЛОНИЗАЦИЈА УМА КАО ПРОЦЕС РЕСУВЕРЕНИЗАЦИЈЕ ДРЖАВЕ - Radanović, Srđan (POLITEIA, 2025)
Деколонизација шездесетих година ХХ вијека постаје кључан аспект политичког живота, при чему долази до теоријског конституисања наведеног појма. Крајем Хладног рата појам се проширује и излази из домена политичког у домен културе, образовања, умјетности, те се у појединим случајевима и релативизује. Један од видова деколонизације као ослобађања од амова туђинске власти јесте деколонизација ума. У раду ћемо, поред представљања основних појмова, приступити анализи колонизације и деколонизације ума кроз аспекте ослобађања државног идеолошког апарата као поступка (ре)суверенизације модерне државе. Уклањањем војног и директног политичког присуства страних сила на територији држава није завршена колонизација, већ је само трансформисана кроз глобалистичке процесе у којима главну улогу играју економија, транснационалне компаније и мека моћ, тј. култура и сви њени облици. У неоколонијализму транснационалне компаније и моћ компрадорских елита кључни су у колонизацији ума. Представићемо начине пружања отпора савременим изазовима који штете културном и националном суверенитету кроз процес деколонизације ума, не ограничавајући се само на просторе Глобалног југа него, универзалистички, и на државе савремене Европе.