USTAVNI SUD BOSNE I HERCEGOVINE – IZMEĐU HIBRIDNOSTI I PODJELE VLASTI - Barbarić, Dražen (POLITEIA, 2025)
Cilj rada jeste analizirati ulogu i funkciju Ustavnoga suda BiH kroz vizuru dvaju politoloških koncepata mnogo više zastupljenih pri analizi političkih negoli pravosudnih institucija. Riječ je o konceptu ’hibridnih sudova’ te konceptu ’sudova s podjelom vlasti’ (power sharing). Prvi koncept odnosi se na one sudove koji omogućavaju ili zahtijevaju prisustvo stranih sudaca u domaćim pravosudnim tijelima, u ovom slučaju Ustavnom sudu BiH. Od samoga utemeljenja potonji u svoj sastav uključuje tri strana suca, te se vremenom percepcija njihova rada i uloge stubokom mijenja održavajući šire trendove koji postoje u političkoj sferi BiH. U radu će biti analiziran ovaj moment hibridnosti Ustavnoga suda BiH i reperkusije koje je ta odlika imala prilikom donošenja odluka. Drugi koncept odnosi se na određeni konsocijacijski element koji Ustavni sud u svojoj strukturi posjeduje, naime, njegov sastav odražava reciprocitet konstitutivnih naroda kao svojevrsni jamac da se uspostavljeni dejtonski poredak neće jednostrano ili na silu mijenjati bez privole svih triju konstitutivnih naroda. Detaljno će biti prikazan fenomen podjele vlasti (power sharing) unutar Suda, te reperkusije koje je donio u djelovanju samoga Suda. Tek analizom ova dva krucijalna elementa moguće je u potpunosti razumijevati djelovanje Ustavnoga suda, probleme s kojima se susreće prilikom svoga rada, te diskusijama koje izaziva u političkoj i akademskoj sferi. Upravo preko ova dva elementa moguće je plauzibilno pokazati da se Ustavni sud BiH nalazi između čekića i nakovnja. S jedne strane od njega se očekuje transformacijski potencijal i modificiranje dejtonskoga ustavnopravnoga okvira, a s druge strane služi kao mehanizam održavanja i očuvanja potonjega.