НАСТАНАК КОНЦЕПЦИЈЕ ВАЗДУШНЕ МОЋИ ПРЕМА УЧЕЊУ ЂУЛИЈА ДУЕТА - Budimir, Zeljko (POLITEIA, 2025)
Револуционарни карактер појаве ратног ваздухопловства током Првог светског рата довео је до теоријске формулације концепције ваздушне моћи, где посебно место припада италијанском генералу Ђулију Дуету. Тeoријске концепције које су настале у овом раном технолошком периоду развоја авијације више су имале „пророчки” карактер будуће употребе борбених авиона него утемељење у практичној употреби и ратном искуству. Трећа димензија моћи која долази из атмосфере уноси у рат нову динамику и револуционарну промену којa брише разлику између фронта и позадине. У својим радовима генерал Дует ствара савремену теорију рата и напада основне постулате војне мисли засноване на сукобу који се одвија искључиво у две димензије, на копну или мору. Посебно је значајно његово сагледавање моралног фактора у рату, код војника и цивила. Морални фактор према његовим схватањима има исти или већи значај од материјалних разарања у рату. Према овом учењу ваздухопловство, а посебно бомбардерска авијација, има стратешки карактер и треба сама да одлучује о исходу рата. Ваздухопловна (гео)стратегија генерала Дуета требало је да трансформише рат, смањи велике губитке и доведе до брзог завршетка оружаног сукоба. Међутим, управо је ратно ваздухопловство било носилац великих разарања градова и огромних жртава међу цивилним становништвом у Другом светском рату, локалним конфликтима за време Хладног рата и у ратовима данашњице. Радови Ђулија Дуета имали су велики утицали на друге класичне и савремене теоретичаре ваздушне моћи, али и на главне штабове великих сила које су дефинисале ваздухопловне доктрине својих оружаних снага.