ЛЕВИЦА У МАКЕДОНИЈИ: ПРЕПРЕКЕ И МОГУЋНОСТИ ЗА ПРЕПОРОД - Vankovska, Biljana (POLITEIA, 2025)
Овај чланак се фоксуира на недовољно истражено питање левичарске политике у Македонији, т.ј. део региона који се често занемарује у ширим академским дискусијама о политичкој трансформацији у бившој Југославији. Текст се бави кључним изазовима са којима се левица суочава у постсоцијалистичкој ери, укључујући идеолошку фрагментацију, неолибералну економску политику коју намеће Запад и пораст етнонационалистичких елемената у македонском политичком пејзажу од 2001 година наовамо. Ови фактори су значајно ослабили утицај левичарске идеологије у земљи обележеној етничким поделама и у великој мери под утицајем Запада. У чланку се тврди да такозване македонске левичарске партије, углавном остаци бившег режима, све више усвајају неолибералну политику, дистанцирајући се од традиционалних социјалистичких вредности и нагризајући своју везу са радничком класом. Успон Левице, политичке партије рођене из друштвених покрета одоздо, нуди потенцијални пут за ревитализацију демократског учешћа и политичке трансформације у земљи. Централни фокус чланка је одрживост истинске левичарске идеологије и политике у оквиру ограничења оријентације Македоније на НАТО и ЕУ. У чланку се закључује да ће будући успех Левице зависити од њене способности да уравнотежи питања националног идентитета са ширим друштвеним и економским циљевима и ефикасно изазове укорењени политички естаблишмент.