ПAРТОКРАТИЈА И КЛИЈЕНТИЗАМ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ - Simovic, Vlade; Gajić, Draško (POLITEIA, 2025)
У великом броју држава свијета политичке партије постале су временом умјесто демократизатора олигархијски организоване скупине које институције подређују себи и интересима својих вођа, обезвређујући демократију за коју се декларативно залажу. Ова је појава изражена у транзицијским државама чија цивилна друштва и економије нису достигле развојни ниво довољан за отпор партократизацији институција и клијентистичком односу политичких субјеката и грађана. Таква је Босна и Херцеговина коју као предмета истраживања овог рада у оквиру феномена партократије анализирамо у форми студије случаја. Специфичност Босне и Херцеговине је у томе што њена национално условљена партијска сегментираност додатно појачава моћ партијских олигархија, чији лидери наступају и као националне вође. С хипотеком рата, ратног профитерства, лоше проведене приватизације, октроисаном дејтонском уставношћу и девастираним заједницама, партократија и клијентизам у Босни и Херцеговини постали су системска појава и свакодневница. Они су један од главних фактора њене нефункционалности и неразвијености, што се огледа у раду јавних институција, те дефинисању развојних и социјалних политика.