ПОЛИТИЧКА ЛИЧНОСТ СТЕПАНА БАНДЕРЕ И РУСКО-УКРАЈИНСКИ КОНФЛИКТ - Mijatović, Marko (POLITEIA, 2025)
Започињање „специјалне војне операције” Руске Федерације у Украјини значајно је променило актуелну политичку слику света и отворило бројна питања, пре свега будућности односа Украјине и Руске Федерације, те руског и украјинског народа. Заоштрени руско-украјински односи трају већ годинама уназад, а кулминирали су „Евромајданом” 2014. године, када је масовним протестима на кијевским улицама на власт по други пут дошла прозападна власт, која се одржава и до данас. Овим радом желимо да у том контексту испитамо контроверзну политичку личност и праксу Степана Бандере, који је и са украјинске и са руске стране већ годинама уназад перципиран као личност ‒ мит украјинског екстремног национализма, као и укупни утицај сећања на њега у савременој Украјини, па самим тим и утицај на актуелна догађања.