УЛОГА И ЗНАЧАЈ НОВИНСКЕ АГЕНЦИЈЕ СРНА У МЕДИЈСКОМ ПРОСТОРУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Jokić, Miroslav; Vucetic, Vuk (POLITEIA, 2024)
Новинске агенције су медијске куће чија се суштина рада огледа у прикупљању, обликовању и дистрибуцији вијести до масовних медија или публике. Oсновни циљ јесте да сагледамо улогу и значај Новинске агенције Републике Српске (СРНА) од њеног оснивања до данас. У раду је кориштен метод полуструктурисаног дубинског интервјуа са осам непосредних актера и свједока (директори, уредници, новинари, дописници) настанка и развоја Срне. Основни закључци рада указују на то да је Срна од свог настанка имала важну информативну улогу, затим међународно-дипломатску и друштвено-културну. Oва агенција један је од основних извора информација за већину медија у Републици Српској, али и шире. Као „народни медиј” у почетку је Срна имала не само информативну него и друштвено интегративну улогу. Ова је агенција значајан агенс међународног комуницирања јер поставља локалне вијести на дневни ред свјетских агенција, али у исто вријеме преноси информације из свијета на локално тржиште. Осим тога, она се означава и као „амбасадор власти” односно важан канал комуникације Владе Републике Српске и међународних политичких елита. Улога у међународним дипломатским односима била је израженија у ратним и постратним годинама, док се данас недовољно користи потенцијал агенције за међународне односе. Коначно, Срна је у почетним годинама развоја била замајац друштвеног и културног живота Републике Српске. Између осталог, ова медијска кућа била је покретач рада културних институција (Срна филм, Срна фест), покровитељ разних културних манифестација (Фестивал монодрама Републике Српске), а појављивала се и као издавач књига домаћих књижевника. Срна је, дакле, не само новинска агенција, него и културна институција која је доприносила и даље доприноси развоју културе, али и чувању културног и националног идентитета.