РЕОРГАНИЗАЦИЈА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ (1995–1996) - Latinovic, Goran (POLITEIA, 2024)
Историја Републике Српске једна је од најмлађих историографских дисциплина, којом се истраживачки бави мали број историчара. Још мању пажњу историчара привлачила је историја Војске Републике Српске, о којој је написан веома мали број научних радова заснованих на архивској грађи. Разлог за то лежи у чињеници да је архива Војске Републике Српске и њених ратних јединица послије окончања оружаног сукоба била дијелом отуђена, дијелом уништена и дијелом недоступна истраживачима. Уз то, кратка временска дистанца од догађаја у којима је учествовала Војска Републике Српске учинила је бављење овом темом осјетљивим по више основа. Ипак, поједина питања могуће је расвијетлити на основу сачуване и доступне архивске грађе. Једно од њих је и реорганизација Војске Републике Српске током 1995. и 1996. године. Стога је и рад о томе заснован готово искључиво на до сад некоришћеним изворима првог реда, јер пружају довољно података на основу којих је могуће реконструисати читав процес реорганизације од октобра 1995. до децембра 1996. године. Рад је урађен у складу са методологијом савремене историје и представља први историографски покушај детаљне обраде овог важног процеса у релативно краткој, али веома динамичној, историји Војске Републике Српске.