САВРЕМЕНИЦИ О ХАБЗБУРШКИМ ПОЛИТИЧКИМ ТЕЖЊАМА И ПЛАНОВИМА ЗА ВОЈНУ ОКУПАЦИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ 1787–1875. - Teinović, Bratislav (POLITEIA, 2024)
У раду је илустрован преглед најфлагрантнијих политичких тежњи и планова Хабзбуршке монархије за војну окупацију Босне и Херцеговине, од историјског договора руске царице Катарине II и хабзбуршког цара Јосипа II 1787. о подели геополитичких интересних сфера на Балкану, све до почетка српског устанка у Херцеговини и Босни лета 1875. године. На темељу вести савременика догађаја (Буе, Спенсер, Арбатнот, Стилман) и резултата релевантних домаћих (Поповић, Стојановић, Екмечић, Петровић, Берић, Шљиво, Татић) и страних (Спаиц, Мериот, Самнер, Херис, Рап, Тејлор, Брнс) историчара апострофиране су само оне политичке тежње и планови који отворено указују на недвосмислене војноокупационе апетите бечке владе према најзападнијој османској провинцији на Балкану и у Европи.