PRAVO NA DOBRU UPRAVU U BOSNI I HERCEGOVINI SA OSVRTOM NA LJUDSKA PRAVA - Vranješ, Nevenko D.; Vlaški, Bojan (POLITEIA, 2023)
Dobra uprava (good administration), dobra vlada (good government) i dobro upravljanje (good governance) najnoviji su instituti vladavine prava i pravne države. Da bi se uspostavio model uprave koja će u prvom redu biti posvećena građanima i zadovoljavanju njihovih potreba, statusa i stanja, neophodno je da principi dobre uprave budu ne samo prihvaćeni već i operativno projektovani u domaći politički i pravni sistem. Potrebno je naglasiti da dobra uprava sve više postaje vodeći model u upravnoj djelatnosti kako međunarodnih organizacija tako i nacionalnih upravnih i pravnih sistema. Predmet rada jeste pravo na dobru upravu u Bosni i Hercegovini sa osvrtom na ljudska prava. Nakon teorijskog i institucionalnog osvrta, rad analizira materijalni okvir dobre uprave. U drugom dijelu rada daje se prikaz operacionalizacije principa dobre uprave u Bosni i Hercegovini kroz prizmu ljudskih prava. Osnovna hipoteza u radu jeste da dobra uprava doprinosi pravima građana, ali je nedovoljno operacionalizovana u domaćem upravnopravnom okviru, te da postoje značajnije povrede prava građana na dobru upravu u Bosni i Hercegovini. U radu preovlađuju metode pravne egzegeze, komparativna i statistička metoda.