POLITIKA KRIVIČNOPRAVNE ZAŠTITE USTAVNOG UREĐENJA SAVREMENE DRŽAVE - Vasiljević, Dragana (POLITEIA, 2023)
Politika krivičnopravne zaštite ustavnog uređenja, kao dio ukupne društvene politike, uveliko je izmijenjena u savremenoj državi. Ova racionalna i organizovana djelatnost usmjerena je ka zaštiti ustavnog poretka inkriminisanjem odgovarajućih društveno neprihvatljivih ponašanja. Riječ je o jednom od društvenih ciljeva koji je uvijek bio prisutan i određen od društveno-političkih snaga. Iako inkriminisanje određenih ponašanja, bez obzira na neposredni objekat krivičnopravne zaštite, posredno služi zaštiti društva u cjelini u članku će se apostrofirati osobenosti inkriminacija koje su neposredno usmjerene ka zaštiti ustavnog poretka i političkog uređenja države. Ovaj segment krivičnopravne zaštite je, s obzirom na bezbjednosne izazove i prijetnje kojima je podložna savremena država, nužno pretrpio određene izmjene. Riječ je o proširenju zone kažnjivosti, tj. pojavi novih inkriminacija, ali i uveliko drugačijem položaju izvršilaca tzv. političkih krivičnih djela.