ISTRAŽIVANJE SOCIJALNIH, DEMOGRAFSKIH, MATERIJALNIH I KULTURNIH ASPEKATA ŽIVOTA STUDENATA/STUDENTKINJA JAVNIH UNIVERZITETA U REPUBLICI SRPSKOJ - Trninic, Dusko (POLITEIA, 2023)
U radu se prikazuju rezultati istraživanja socijalnih, demografskih, materijalnih i kulturnih aspekata života studenata/studentkinja javnih univerziteta u Republici Srpskoj, s ciljem izrade njihovog društvenog i sociološkog profila. Istraživanje je sprovedeno tokom akademske 2020/2021. godine na više fakulteta u sklopu oba javna univerziteta, na različitim obrazovnim profilima i naučnim usmjerenjima. Prilikom istraživanja korištena je metoda anketiranja sa anketnim upitnikom kao instrumentom istraživanja. Rezultati pokazuju da većina studenata tokom školovanja živi sa roditeljima, koji ih finansijski izdržavaju i snose troškove studija. Roditelji studenata srednjeg su materijalnog statusa, njihova mjesečna primanja uglavnom su u okviru prosječne plate, dok u manjem slučaju ona iznose dvije ili više prosječnih plata. Studenti slijede tradicionalni model življenja, većinom se izjašnjavaju kao religiozni, odnosno konfesionalno se identifikuju sa pravoslavnom vjerom. Naglašen je značaj porodice i patrijarhalnih obrazaca ponašanja, budući da u većini slučajeva ispitanici ističu kako pretežno komuniciraju sa svojim primarnim okruženjem (porodicom i najbližim srodnicima) kada su u pitanju životne odluke i privatni problemi. Značaj porodice i porodičnih vrijednosti izražen je i u životnim ciljevima studenata, s obzirom na to da većina ispitanih kao osnovni cilj života naglašava uspostavljanje i održavanje bliskih veza (partnerskih odnosa). Može se zaključiti da su studenti javnih univerziteta u zavisnom položaju – kako od svojih porodica tako i od šireg društva, dok (post)moderni procesi liberalizacije, detradicionalizacije i individualizacije nisu imali većeg uticaja na njihov kolektivni i individualni život