MEDIJALNI OBRT I ESTETIKA EKSCESA - Stojanović Prelević, Ivana (POLITEIA, 2023)
Evolucija medijskog sistema uticala je na ljudske oblike komuniciranja i odnos čoveka prema stvarnosti (Schmidt, 2013). Takođe, promenio se odnos medija prema čoveku. Čovek postaje sredstvo, a ne cilj medija, što je suprotno stanovištu deontološke etike koja se, između ostalog, temelji na poštovanju čovekovog dostojanstva. Nakon prelaska sa komunikativnosti na medijalnost, govori se o medijatizaciji uma (razvoj kompjutera) i o tehnocentrizmu (Krämer, 1989). Medijalni obrt podrazumeva da je forma značajnija od sadržaja, što se naročito primećuje u estetici medija, koju nakon medijalnog obrta možemo nazvati estetikom ekscesa (Lipovecki, Seroa, 2013). U radu je objašnjen fenomen medijalnog obrta i estetika medija karakteristična za taj period. Korišćena je deskriptivna metoda. S obzirom na to da je vizuelna kultura široko rasprostranjena, upravo zahvaljujući razvoju tehnologije i upotrebi različitih efekata, fokus medijskih sadržaja sve je više na slici, što odgovara hipotezi prema kojoj je savremeno društvo ‒ društvo slike a ne teksta (Mirzoef, 1983). Ovo je ujedno i glavna hipoteza rada, koja u zaključku biva potvrđena.