СВАКОДНЕВНИ ОБЛИЦИ ОТПОРА ТРАДИЦИОНАЛНОГ СРПСКОГ СЕЉАШТВА - Sljukic, Marica; Sljukic, Srdjan (POLITEIA, 2023)
Веберова дефиниција моћи подразумева постојање одређеног друштвеног односа, али и могућност отпора, а тиме и сукоба. Отпор оних који не поседују моћ може бити насилан или ненасилан, индивидуалан или колективан. Сељаштво се у социологији види као друштвене класа која не поседује моћ, односно која увек наспрам себе има моћне друштвене снаге које над њим спроводе своју вољу. Полазећи од теоријских увида Џ. Скота, у раду се идентификују свакодневни облици отпора које је практиковало традиционално српско сељаштво у временима стране доминације. Посебна пажња се поклања анализи скривеног транскрипта који се проналази у шаљивим народним причама, а у закључним разматрањима се наглашава да се свакодневни облици отпора могу запазити и код других друштвених ентитета који, попут сељаштва, не поседују моћ.