ХОЛОКАУСТ, БОГ И ”ПАЦОВСКИ КАНАЛИ” ФИЛОСОФИЈЕ - Soldat, Oleg (POLITEIA, 2023)
Аутор у есеју прати два основна механизма којима философија, после Другог светског рата, настоји да заобиђе тему холокауста. Реч је о философији Хајдегера, и o неомарксистичкoj мисли ”Франкфуртске школе”, најпотпуније изражене делом Теодора Адорна. Док се Хајдегер у раду сагледава као резултујућа приоритизација хтонског симболизма у култури вајмарске Немачке, која заобилази и гаси симболичку алтернативу представљену Касирером и Варбургом, дотле се и левичарска мисао Адорна уписује у матрицу, претходно одређену генеричким поступком метафизике, са њиховим заједничким називником: брисањем библијског језика из свести академије и философије. У раду се детаљније илуструју механизми којима философија даље холокауст и Јевреје лишава стратешког провизуријума. који им може да понуди једино ционистички пакет. Аутор тврди да је посреди философска фиксација на трајекторију генеричког-уопштеног постојања ”човека-као-врсте” (Маркс), коме је главна претња управо јеврејска посебност.