OBEZBEĐENJE PRIMENE PRAVA EU U DRŽAVAMA ČLANICAMA: SLUČAJ VLADAVINE PRAVA U POLJSKOJ - Tučić, Boris (POLITEIA, 2023)
Cilj rada jeste da se analiziraju politički i pravni (pravosudni) instrumenti koje su institucije Evropske unije, ali i neki drugi pravni autoriteti, poput Saveta Evrope, koristili u nastojanju da se otklone kontinuirana i flagrantna kršenja ugovornih obaveza od strane Republike Poljske u oblasti vladavine prava. U okviru pojmovno-kategorijalnog aparata pravnih nauka, a posebno prava Evropske unije, te primenom analitičkih, sintetičkih i deskriptivnih naučnih metoda, u radu se pitanje efikasnosti primenjenih instrumenata i njihov učinak na razvoj „sukoba produženog dejstva“ između Brisela i Varšave posmatra kroz pet tematskih celina: u prvoj su date uvodne napomene o predmetu istraživanja kojem je posvećen ovaj rad, da bi u drugoj i trećoj bili razmatrani politički, odnosno političko-finansijski i pravosudni instrumenti, uključujući i delovanje Suda pravde Evropske unije; u četvrtoj tematskoj celini ukazano je na relevantne procese koji su realizovani u okviru drugih međunarodnih pravnih autoriteta, dok je u petoj fokus na aktivizmu poljskog Ustavnog suda na zaštiti Ustava kao najvišeg pravnog akta u poljskom pravnom sistemu. Na kraju su data zaključna razmatranja autora, u kojima se, između ostalog, konstatuje da birokratski pristup rešavanju spora, na kojeg se Komisija primarno oslanjala, nije dao željene rezultate, te je potrebno da se, uzimajući u obzir duboki konstitucionalni karakter problema o kojem je reč i njegove eventualne posledice na pravni poredak Unije u celini, izlaz traži u širem, političkom i fleksibilnijem pregovaračkom okviru.