МЕЂУНАРОДНОПРАВНО РЕГУЛИСАЊЕ КОСМОСА И МОРСКОГ ПРОСТРАНСТВА - ОСВРТ НА ПОЈЕДИНЕ АСПЕКТЕ ПРАВНОГ СУБЈЕКТИВИТЕТА ЧОВЈЕЧАНСТВА - Savic, Matej (POLITEIA, 2023)
Aутор у овом раду расправља о појединим аспектима међународноправног статуса човјечанства и отвореним питањима у вези са његовим правним субјективитетом, прије свега из угла космичког права, односно права мора. Посебно мјесто у овом раду заузела су питања у вези са међународноправним регулисањем космоса и морског пространства – областима у којима не постоји могућност успостављања суверенитета, гдје државе као основни субјекти међународног права не посједују искључиве надлежности. Актуелне тенденције у области космичког права и права мора обрађене су кроз призму интензивираних активности и све већег присуства приватних (недржавних) актера у овим просторима, док је у контексту рада човјечанство анализирано са међународноправног аспекта, као један специфичан и апстрактан појам.