ПОЛИТИЧКА МОЋ МАНДАТАРА ЗА САСТАВ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Тестирање концепата Роберта Дала и Џона Кенета Галбрајта на примјеру подношења експозеа - Grebenar, Bojan (POLITEIA, 2021)
Радом је тестирана могућност примјене концепата политичке моћи Р. Дала и Џ. К. Галбрајта на практичном примјеру подношења програма рада кандидата за предсједника Владе Републике Српске. Прво су у најкраћем представљена и анализирана четири својства политичке моћи која дефинише Дал, и то основа, средства, опсег и количина моћи, а онда и Галбрајтове три врсте политичке моћи: кондигна, компензацијска и кондиционарна. На основу идентификованих елемената и врста моћи дефинисана су кључна питања која могу послужити као основа за анализу појединачних случајева из праксе. Потом је извршено тестирање на практичном примјеру – подношењу експозеа мандатара за састав Владе Републике Српске Милорада Додика у Народној скупштини Републике Српске у новембру 2006. године. Резултати рада показују да Далови и Галбрајтови концепти политичке моћи имају значајну употребну вриједност у анализи политичке праксе и процеса. Ипак, на основу проведене анализе уочено је да узети концепти имају и извјесна ограничења јер не обухватају све елементе који могу утицати на политичку моћ. Истовремено, свеобухватна анализа политичке моћи отежана је усљед природе политичких процеса чији дијелови често остају обавијени велом тајне и изван домашаја истраживача и јавности.