IZVEŠTAVANJE DNEVNIH NOVINA U SRBIJI O NASILJU NAD DECOM - Kovacevic, Milica D. (POLITEIA, 2021)
Nasilje nad decom kao pojava koja se suprotstavlja najznačajnijim društvenim interesima izaziva značajno interesovanje javnosti. Mediji se bave temom nasilja nad decom polazeći od potrebe javnosti za potpunim i istinitim izveštavanjem, ali starajući se istovremeno i o svojim interesima i opstanku na sve zasićenijem medijskom tržištu. Postavlja se pitanje da li se u trci za plasiranjem što akutelnijih i intrigantnijih medijskih sadržaja suštinski poštuju važeći propisi i profesionalni kodeksi koji se odnose na zaštitu interesa maloletnih viktimizovanih lica. Predmet rada jeste izveštavanje dnevnih listova u Srbiji o nasilju nad decom, dok je cilj rada da se ukaže na aspekte izveštavanja o nasilju nad decom koji bi mogli biti unapređeni u budućnosti. Struktura je osmišljena tako da rad počinje uvodnim izlaganjima o nasilju nad decom i medijskom izveštavanju, nakon čega sledi sumarni osvrt na istraživanja o izveštavanju o nasilju nad decom. U centralnom delu rada predstavljeni su rezultati istraživanja dobijeni metodom kvalitativne analize sadržaja sa sajtova nekoliko dnevnih listova u Srbiji. Rezultati analize ukazuju na to da se pozitivni propisi i kodeksi poštuju, ali da izveštavanje često ne služi edukativno-preventivnoj svrsi, kao i da se zaštiti dostojanstva žrtava ne pridaje dovoljna pažnja.