FENOMENOLOŠKO RAZUMEVANJE M. VEBEROVOG POSTULATA SUBJEKTIVNOG TUMAČENJA U DELU A. ŠICA - Popić, Snežana S. (POLITEIA, 2021)
Maks Veber je, kao utemelјivač razumevajuće sociologije, ostavio bitan uticaj na fenomenološku, odnosno refleksivnu sociologiju. Nјegov koncept razumevanja (Verstehen) dobija modifikovanu ulogu u sociološkim teorijsko-metodološkim pravcima nastalim tokom dvadesetog veka. Razumevanje predstavlјa ne samo metodološki postupak tumačenja društvene stvarnosti, već uslov njene intersubjektivnosti kao posebna iskustvena forma. Stoga se u ovom radu problematizuju teorijske sheme i metodološke strategije Maksa Vebera i Alfreda Šica sa centralnom pažnjom na upotrebi postulata subjektivnog tumačenja. Ovaj postulat u okviru fenomenološkog sociološkog modela predstavlјen je, pre svega, u značenju opšteg principa konstruisanja tipova toka-delanja, odnosno tipizacija neophodnih za društveno usklađivanje aktera u zdravorazumskom svetu. Kako je model naučnih konstrukata zasnovan na modelu zdravorazumskih konstrukata kao konstrukata prvog reda, ovaj postulat dobija svoje središnje mesto i u metodološkom značenju, kao jedna od tri moguće forme – iskustvene, epistemološke i metodološke. Na tragu svega analiziranog, ukazano je i na specifičnost fenomenološkog poimanja koncepta delanja.