POSTSOCIJALISTIČKA TRANSFORMACIJA I PROMENE VREDNOSNIH ORIJENTACIJA: EKONOMSKI LIBERALIZAM I TRŽIŠNI FUNDAMENTALIZAM - Janković, Aleksandar B. (POLITEIA, 2021)
Cilj rada jeste da se ispita intenzitet i raširenost vrednosnih orijentacija ekonomskog liberalizma i tržišnog fundamentalizma kod mladih u Bosni i Hercegovini u dve vremenske tačke – pred raspad socijalističkog društvenog poretka (1989) i u periodu postsocijalističke transformacije, tačnije u fazi konsolidacije neoliberalnog oblika ekonomske regulacije nakon delovanja globalne finansijske i ekonomske krize (2012). Analiza empirijskih podataka pokazaće u kojoj meri društvena svest, izražena u obliku vrednosnih orijentacija, prati strukturalne društvene promene koje se dešavaju usled uspostavljanja neoliberalnog modela kapitalističke regulacije. Teorijski okvir analize oslanja se na teoriju vrednosno-normativne disonance. Analiza empirijskih podataka planira se izvesti metodom komparacije rezultata sumacionih skala vrednosnih orijentacija, tamo gde podaci dozvoljavaju izvođenje takvog oblika analize, a u drugim slučajevima izvešćemo jednostavnije oblike deskriptivne analize i poređenja pojedinačnih stavki. Podaci kojima se koristimo prikupljeni su u istraživanjima „Društvena struktura i kvaliteta života“, koje je sprovedeno 1989. godine u svim republikama Jugoslavije, i „Vrednosne orijentacije i odnos prema društvenim promenama“, koje je sprovedeno 2012. godine u dobojskoj regiji u Bosni i Hercegovini.