DEJTONSKA I POSTDEJTONSKA KONCEPCIJA UPRAVNE VLASTI BOSNE I HERCEGOVINE – DVADESET I PET GODINA NAKON - Vranjes, Nevenko D. (POLITEIA, 2021)
Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine uspostavljena je današnja Bosna i Hercegovina, država sa međunarodnopravnim subjektivitetom, kao višestruko složena, specifična te u državnopravnom, ustavnopravnom i upravnopravnom smislu neponovljiva država. Savremeni politički sistemi ne poznaju takav oblik političko-društvenog uređenja kakav je onaj koji danas egzistira u Bosni i Hercegovini. Od početnih minimalnih Dejtonskim ustavom uređenih nadležnosti zajedničkih institucija, nakon dvadeset i pet godina došlo je do značajne transformacije u svim nadležnostima države. Intervencijom Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u ustavnopravni i zakonski okvir i manjim dijelom sporazumnim prenosom nadležnosti sa entiteta na državni nivo, upravni kapaciteti Bosne i Hercegovine jačali su, kako u organizacionom tako i funkcionalnom smislu, pri tome derogirajući upravnu vlast entiteta u značajnoj mjeri. Navedeno je praćeno snažnom hiperinflacijom upravnih organa i organizacija na državnom nivou, uglavnom poljuljanog legitimiteta, što je uz postojanje upravnih struktura na preostalih trinaest nivoa vlasti postdejtonsku BiH svrstalo u red složenih, segmentiranih i nefunkcionalnih država. Predmet rada je analiza dejtonske i postdejtonske koncepcije upravne vlasti Bosne i Hercegovine nakon dvadeset i pet godina od njenog uspostavljanja. Rad, koristeći metode kvalitativne analize pravnih akata, pravne egzegeze, uporedne i aksiološke metode, a s osloncem na teorije i koncepcije raspodjele nadležnosti u složenim državama, nastoji prikazati dejtonsku i postdejtonsku koncepciju upravne vlasti BiH, koristeći dvadesetpetogodišnju distancu. Osnovna hipoteza istraživanja jeste da države složene organizacione strukture, kao što je BiH, iziskuju decentralizovane organizacione i materijalne strukture u izvršnom sloju vlasti, kako sa aspekta funkcionalnosti i ekonomičnosti, tako i sa aspekta njihove puke održivosti.