ODNOS GENERACIJE Z PREMA RELIGIJI - Vukojevic, Bojana (POLITEIA, 2021)
Ranijih godina zabilježen je povećan interes u istraživanju religioznosti različitih generacija, naročito generacije milenijalaca. Predmet istraživanja ovog rada jeste odnos generacije Z prema religiji. Kao najbrojnija populacija, koju karakteriše nesigurnost i briga za socioekonomske i bezbjednosne aspekte svijeta u kojem živimo; digitalna posredovanost i socijalizacija praćena dostupnošću interneta; rasna i etnička raznolikost; podržavanje individualne slobode i seksualne amorfnosti, oni su i prva posthrišćanska generacija koja oblikuje svijet kao nijedna generacija do sada. Predmet našeg istraživanja jesu religijske i duhovne vrijednosti koje ova generacija gaji. U radu se koriste sekundarni podaci derivirani iz istraživanja Pew Research Center, kao i studije zasnovane na kvalitativnim i kvantitativnim istraživanjima koja porede različite generacijske kohorte. Rad se sastoji iz tri dijela: u prvom dijelu iznosimo sociološke karakteristike generacije Z; u drugom dijelu objašnjavaju se popularni koncepti savremene religioznosti zajedno sa njihovim kritikama i u trećem dijelu osvrćemo se na generaciju Z kao predstavnike posthrišćanskog svijeta. Uzimajući u obzir cjelokupnu društvenu transformaciju koja prati ovu generaciju, u zaključku utvrđujemo da se generacija Z odnosi prema religiji i elementima religije kao trendovima, da je prisutno traženje „religijskih prečica“, odnosno da svoju duhovnost kanališe kroz obrede i rituale koji ispunjavaju njihove trenutne potrebe i nisu nužno vezani za jednu religiju.