IMUNIZACIJSKA PARADIGMA KULTURE : Pitanje porijekla, prirode i suštine kulture - Djukic, Nemanja (POLITEIA, 2020)
U članku koji slijedi fenomenološki analiziramo imunizacijsku prirodu, porijeklo i suštinu kulture. U uvodnom dijelu članka analiziramo traumu rođenja i psihološki mehanizam nastanka svijesti, pokazujući da imunizacijski karakter kulture predstavlja funkciju imunizacijskog karaktera svijesti. U prvom dijelu članka analiziramo intencionalni karakter svijesti kako bismo objasnili intencionalni karakter kulture. U drugom dijelu članka dajemo sažet pregled Sloterdijkove imunizacijske paradigme. U četvrtom dijelu članka analiziramo imunizacijsku funkciju kulture. U završnom dijelu članka ukazujemo na teorijski značaj imunizacijske paradigme kulture.