БОСАНСКИ МУСЛИМАНИ И СРБИ – РАЗЛОЗИ НЕСПОРАЗУМА ОД 1918. ДО ДАНАС - Todorović, Vladica S. (POLITEIA, 2020)
У раду смо се бавили политичким односима босанских Муслимана (од 1993. званично Бошњаци) и Срба у периоду дугом готово један век. Најпре у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевини Југославији од 1918. до 1941, преко Другог светског рата од 1941. до 1945. затим у комунистичкој Југославији од 1945. до 1990, након распада Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, када Босна и Херцеговина постаје независна држава, до данашњих односа босанских Муслимана и Срба. Претпостављамо да је главни узрок неспоразума у томе што су босански Муслимани увек у историјским тренуцима напуштали Србе и тражили подршку других држава и народа за своје државотворне циљеве. Увек су у ратним ситуацијама били противници Срба и то у коалицијама са другим државама или народима. Како је од 1918. расла религиозност код босанских Муслимана, тако је расла и њихова бројност, како је расла бројност, појачавале су се претензије на српске територије, , а тако је расло и интересовање за њих од стране великих сила, али и њихова политичка и војна подршка. Али, што је и посебно важно, како је расла бројност, тако се мењало политичко понашање босанских Муслимана и однос према држави. А када су постали већина у БиХ, желели су да Република БиХ постане и њихова национална држава.