СОЦИОКУЛТУРНИ И СОЦИОЕКОНОМСКИ ФАКТОРИ КАО ДЕТЕРМИНАНТЕ ДЕВИЈАНТНИХ ПОЈАВА И СОЦИЈАЛНИХ ПРОБЛЕМА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: ЕМПИРИЈСКИ ПОКАЗАТЕЉИ - Milosevic Soso, Bilјana (Politeia, 2018)
Социоекономске, али и социокултурне неједнакости у друштву Републике Српске, су се одржале и додатно још више развиле под утицајем резултног прихваћеног напуштања командно-планског начина привређивања, својственог за бивши социјалистички систем и кумулативног дејства читавог низа неповољних фактора који се садрже у синтагми „постсоцијалистичка транзиција“.У раду ће  се представити дио резултата емпиријског истраживања о друштвеним промјенама у Републици Српској, а односе се на виђење испитаника о томе које су то девијације и социјални проблеми изражени у нашем друштву, њихове узроке, и о посљедицама које носе са собом. За потребе прикупљања података кориштен је квотни упитиник, који је сачињен из неколико цјелина, и које су одговарале циљевима истраживања, а  за потребе рада кориштена је дескриптивни метод.