БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА У ДИСКУРСУ ИНТЕРВЕНЦИОНИЗМА: ОД БЕРЛИНСКОГ КОНГРЕСА ДО ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА - Dakić, Tamara (Politeia, 2017)
У овом раду интервенционизам је обрађен на примјеру Босне и Херцеговине упоредно кроз два периода – аустроугарску окупацију и грађански сукоб – у свјетлу балканизма као лајтмотива и оправдања за праведни рат. Дати су и анализовани релевантни искази значајнијих политичких актера из поменутих периода уз маркирање бинарних судова у служби вредновања интервенционизма. Затим је приказан механизам меког интервензионизма на примјеру управљања националним идентитетом, док се у трећем сумира утицај интервенционизма на питање суверености.