KRIZA NEOLIBERALNE FINANCIJALIZACIJE NA EVROPSKOJ POLU-PERIFERIJI: PREKARNOST TRŽIŠTA RADA U BOSNI I HERCEGOVINI - Pepić, Anđela (Politeia, 2018)
Društvene promjene i tranzicija iz socijalističke u tržišnu ekonomiju u Bosni i Hercegovini (BiH), praćene ratnim dešavanjima, pokrenule su različite ekonomske i društvene izazove: deindustrijalizaciju, visoku nezaposlenost, sumnjive privatizacije, pauperaciju, etničke distance i stalne strukturne disparitete, praćene procesom financijalizacije. Zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i BiH, pod okriljem EU integracija i financijalizacije, moraju da prate i usvajaju brojne nove regulative i ispunjavaju uslove kako bi se pridružili Evropskoj uniji. U takvim odnosima zavisnosti, finansijska kriza i kriza evro-zone imale su dodatni prelivajući efekat na već ekonomski slabe zemlje evropske polu-periferije poput BiH, rezultirajući u povećanoj nestabilnosti tržišta, smanjenju radnih uslova i životnog standarda. Posljedice krize najvidljivije su bile u februaru i martu 2014. godine kada su radnički protesti (podržani od velikog broja građana) ukazali na sve veću prekarnost tržišta rada i rastući potencijal novih konflikata, ovaj put sa fokusom na klasni i industrijski. Financijalizacija i uslovi za Evropske integracije nisu bili u mogućnosti da adekvatno odgovore na pitanje održivog razvoja, praćenog punom zaposlenošću i ponovnim pokretanjem socijalnih reformi. Dodatno, odgovor na proteste 2014. bio je pokretanje novog programa reformi u BiH kroz Sporazum za rast i zapošljavanje, koji uključuje dodatne promjene na tržištu rada uz istovremeno podržavanje i produbljivanje procesa financijalizacije. Cilj ovog rada jeste prikazati efekat promjena na tržištu rada koje u društvenom, političkom i ekonomskom kontekstu BiH dovode do povećanja prekarnosti. Osnovno pitanje na koje ćemo nastojati dati odgovor u ovom radu jeste uticaj financijalizacije u BiH na tržište rada i prekarnost radnih odnosa.