ИСТОРИЈСКИ ОСВРТ НА НАСТАНАК И РАЗВОЈ ДРЖАВЕ - Krstić, Marko M (Politeia, 2018)
Аутор нас кроз књигу води од праисторије до средњег века и говори много о томе шта су стручњаци у тим периодима закључивали, са посебним освртом на интимну везу између формирања територијалне државе и крваве еволуције ратовања. Посебно је веродостојан ауторова процена експлоативне и можда чак и кривичне улоге државе од тријумфа краљева до данас. Као што је председник Кенеди је рекао, „не питајте шта ваша земља може да уради за вас, већ шта можете да урадите за своју земљу“!У књизи аутор прави историјат државе од њених почетака до данас. Почевши од најједноставније политичке организације која је икада постојала, аутор приказује порекло државе, њен развој, током два светска рата, као и њено ширење од првобитне базе у Западној Европи да би покрила планету. На тај начин, он пружа фасцинантну историју владе од својих почетака до данашњих дана, oн прати њено порекло, раст и пад.