Филозофско порекло теорије друштвеног уговора - Todorović, Tanja D. (Politeia, 2017)
Ауторка у раду показује порекло идеје друштвеног уговора. Грци су први открили ову идеју у својим митолошким и космолошким представама. Софисти су је развили на темељу природног права. Негде је друштвени уговор схваћен у јединству са природним правом, негде у супротности са истим. Сократ ју је схватао само апстрактно, док су Платон и Аристотел покушали да разреше противречности које су софисти поставили. Порекло ове идеје je веома важно јер ће се на сличној логици развијати модерне и савремене теорије друштвеног уговора, иако израсле на сасвим другачијем обичајносном склопу и на потпуно другачијем рзумевању појма природе.