ULOGA ŽENA U POLITIČKOM ŽIVOTU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE - Marić Tokić, Silvana; Ledić, Sanja (Politeia, 2017)
Politika je ljudska djelatnost koja je godinama bila namijenjena samo za muškarce. Žene i druge manjinske skupine nisu sudjelovale u društvenom i političkom životu zajednice. Tek od sedamdesetih godina XX st. jača uloga žene u društvenom i političkom životu niza zemalja, ali uz zakonske i poticajne mjere. U usporedbi s drugim europskim zemljama (prema dostupnim istraživanjima) BiH je s obzirom na rodnu ravnopravnost još uvijek u velikom zaostatku za nizom drugih europskih i svjetskih zemalja. Uloga žene u bosansko - hercegovačkom društvu, javnom životu, politici ne zadovoljava kvote koje su uvedene 1997. godine a koje traže četrdesetpostotnu uključenost žena u politiku. Istraživanje koje je provedeno obuhvaća razdoblje od 2016. Godine, tj. od posljednjih izbora u BiH pa do danas. Cilj istraživanja bio je istražiti kolika je zastupljenost žena u političkom životu BiH na razini Federacije BiH, Županija Federacije BiH i lokalnoj razini. Glavna hipoteza rada je: Je li niska razina zastupljenosti žena unutar političkih tijela Federacije BiH, županija Federacije BiH i na lokalnoj razini? Istraživanje je pokazalo da žene u Federaciji BiH nisu dovoljno zastupljene u političkom životu. U postocima niti jedan dio istraživanja koji se odnosi na mjesta premijera, ministarska mjesta, mjesta gradonačelnika, načelnika ne ispunjava propisane kvote od 40 % zastupljenosti žena u politici. Bosansko - hercegovačko društvo treba povećati sudjelovanje žena u društvenom i političkom životu jer samo ona društva i državekoje isključuju sve oblike diskriminacije te povećavaju ljudska prava, posebice prava žena, kao ravnopravnog člana zajednice, mogu sebe nazvati demokratskim i razvijenim društvima.