Nove medijske tehnologije i reformski procesi masmedija - Tomić, Boban (Politeia, 2017)
Ovim radom sagledavaju se i procenjuju šanse za opstanak i razvoj medija u Srbiji i regionu iz perspektive novih informaciono-komunikacionih tehnologija primenjenih u medijskom poslovanju. U radu se dominantno upražnjava teorijski metod usaglašen sa potrebama deskripcije problema i posmatranih pojava, ali i empirijski metod kojim se prikupljaju i tumače konkretne činjenice i podaci o posmatranim pojavama i procesima. Polazište je u činjenici da savremeni mediji definitivno, i sve više i više, zavise od novih tehnologija. Jedan deo novih tehnologija praktikuje se u procesu sakupljanja, selekcije i uređivanja medijskih sadržaja, dok se drugi deo tehnologija koristi u procesu diseminacije i propulzije medijskih sadržaja ka masovnoj publici, kao i u funkciji feedback-a. Tehnološka revolucija, koju opisujemo, počela je sa mp3, jpg i avi fajlovima, a nastavlja sa internet broadcasting-om, društvenim mrežama, cloud tehnologijama i novim digitalnim platformama na kojima se danas distribuiraju medijski sadržaji štampanih i elektronskih medija. Posebnost medija u regionu leži u činjenici da oni funkcionišu u društvu koje je kasnilo sa političkom i ekonomskom tranzicijom, pa su svi produktivni resursi društva, zbog tog zaostatka, sporije i sa manje produktivnosti adaptirani na uslove poslovanja u digitalnoj eri i informaciono-komunikacionim tehnologijama. Posledice koje su proistekle iz takve dinamike razvoja čine disfunkcionalnim mnoge medije u Srbiji i regionu, posebno one koji su u toku tranzicije bili izloženi dugotrajnim krizama pravne, ekonomske i programske prirode. Zbog toga većina postojećih medija u Srbiji, posebno malih, nespremno dočekuje modernizaciju i neefikasno se re-modeluje u skladu sa novim tehnološkim okolnostima.