САЈБЕР РАТ ИЗРАЕЛА И ИРАНА: ДИГИТАЛНА ДИМЕНЗИЈА БЛИСКОИСТОЧНИХ СУКОБА У ПОСТ-УНИПОЛАРНОМ СВЕТУ - Bogićević, Aleksandar (Politika nacionalne bezbednosti, 2026)
Конфликт између Израела и Ирана представља један од најистрајнијих сукоба на Блиском истоку, чију динамику током последње деценије све више одликује мултидимензионалност оличена у преливању сукоба изван традиционалних војно-политичких оквира и на друга поља, међу којима је и окршај у дигиталном простору. Након израелског Stuxnet (рачунарски црв) напада на иранску нуклеарну инфраструктуру 2010. године, сајбер поље постаје једна од кључних сфера сукобљавања, како између Израела и Ирана, тако и са њима повезаних сајбер актера, неретко из трећих држава, што уноси додатни степен непредвидивости и сложености у овом сукобу. Оно што чини овај сајбер сукоб посебно значајним за односе између држава на веома осетљивом Блиском истоку јесте могућност држава да нанесу другој штету без употребе оружане силе. Посматрано глобално, овај сукоб одражава ширу трансформацију односа између главних актера у међународном поретку. Подршка коју Сједињене Државе пружају Израелу и растућа сарадња Русије и Кине са Ираном указују на чињеницу да иранско-израелски сајбер рат постаје део глобалног геополитичког надметања. Циљ истраживања јесте анализирање сајбер рата Израела и Ирана, улоге коју он има у њиховом сукобу, као и ефеката које остварује, како на ове две државе, тако и на државе у региону, које услед повезаности и сложених међусобних односа, такође бивају таргетиране. Аутор указује на растућу важност сајбер димензије као поља надметања актера на Блиском истоку, где „стари сукоби” добијају нову димензију кроз премештање борбе у дигитални простор и постају неодвојиви део савремене геополитичке реалности региона у пост-униполарном свету.
Keywords: Израел; Иран; сајбер ратовање; сајбер безбедност; Блиски исток